Schoonmaak & Onderhoud | 20 maart 2024

Rolluiken schoonmaken? Zo doe je dat!

Wil je je rolluiken weer laten glimmen alsof ze nieuw zijn? Weet je niet precies hoe je moet starten? Geen paniek! In dit artikel leggen we uit hoe je je rolluiken, ook als ze elektrisch zijn, kunt schoonmaken. En het is helemaal niet moeilijk, slechts 7 stappen!

Soms worden rolluiken vies door mos, stof of donkere vlekken. Dat is normaal na een tijdje. Als je ze schoonmaakt, zien ze er niet alleen weer goed uit, maar gaan ze ook langer mee. Als er vuil of schimmel in het rolluik komt, kan het kapot gaan. Daarom is het slim om je rolluiken schoon te maken. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je ze niet beschadigt?

Stap 1: Verzamel je spullen. Zorg dat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt, zoals een zachte doek, een spons, een mild schoonmaakmiddel, een stofzuiger, en een ladder. Gebruik geen hogedrukreiniger, dat kan je rolluik beschadigen.

Stap 2: Zuig het grove vuil weg met een stofzuiger. Maak de draaiende delen van de lamellen en de zijkanten schoon van bladeren, stof en zand.

Stap 3: Zet het rolluik naar beneden en haal de stroom eraf. Laat wat ruimte tussen de lamellen zodat je makkelijk kunt schoonmaken. Zet de stroom tijdelijk uit en dek elektrische delen af om ze droog te houden.

Stap 4: Maak een sopje met mild schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve middelen zoals schuurmiddelen of chloor, dat kan de lamellen beschadigen.

Stap 5: Maak de buitenkant van de lamellen schoon met een zachte doek of spons. Werk van boven naar beneden en druk niet te hard.

Stap 6: Maak de binnenkant schoon. Als je erbij kunt, maak het dan schoon terwijl het rolluik naar beneden hangt. Anders moet je misschien het rolluik demonteren. Wees voorzichtig met water bij de motor.

Stap 7: Laat het rolluik drogen en zet de stroom weer aan. Laat alles goed drogen voordat je het weer omhoog rolt. Om je rolluik langer goed te houden, kun je het één keer per jaar waxen en de rubbers smeren. Zo blijft het schoon en werkt het goed.

Hulp nodig?

Natuurlijk kunnen we het onderhoud ook uit handen nemen. Maak een afspraak met onze monteurs om een onderhoudsbeurt te plannen. Wij zullen je rolluiken dan niet alleen schoonmaken, maar checken ook of alle onderdelen nog naar behoren werken en vervangen deze waar nodig.