Tips & Tricks | 15 april 2024

Goede ventilatie: Een essentiële noodzaak

In de huidige tijd spenderen we niet alleen meer tijd thuis, maar ook onze studie- en werkactiviteiten vinden vaak plaats in onze eigen woningen. Dit maakt de noodzaak van goede ventilatie duidelijker dan ooit tevoren.

Een gezonde, frisse omgeving is immers essentieel voor een prettige leef- en werkomgeving. Ondanks dit besef blijft adequate ventilatie helaas nog vaak achterwege. Dit wordt deels veroorzaakt door de hoge energiekosten, waardoor mensen de neiging hebben ramen en deuren gesloten te houden om warmteverlies te voorkomen.

De Gevolgen van Onvoldoende Ventilatie

Heb je ooit nagedacht over de schadelijke effecten van onvoldoende ventileren? Weet je wat de gevolgen kunnen zijn van een ongezond binnenklimaat? Het is verrassend om te weten dat één op de tien woningen last heeft van schimmel, bijna de helft van alle woningen tabaksrook bevat, en dat binnen vaak meer fijnstof aanwezig is dan buiten. Onvoldoende ventilatie verergert allergieën, leidt tot concentratieverlies, luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen, vooral bij ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. Goed ventileren is dus van vitaal belang, niet alleen voor het comfort van je woning, maar ook voor je gezondheid. Dus, gooi die ramen en deuren open en zorg voor een gezonde en veilige leef- en werkomgeving.

Ventilatie: Een Energiebesparende Maatregel

Veel mensen denken niet direct aan ventilatie als ze denken aan energiebesparende maatregelen, maar ventilatie kan wel degelijk bijdragen aan het besparen van energiekosten. Ventilatie zorgt namelijk voor schone en droge lucht in huis, waardoor de woning sneller kan worden verwarmd. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Vooral in de winter zorgt het dichthouden van ramen voor een hoge luchtvochtigheid in huis, wat leidt tot meer energieverbruik voor het verwarmen van de lucht. Daarnaast kan een te lage luchtvochtigheid ontstaan wanneer de verwarming aan staat, wat ook niet bevorderlijk is voor de gezondheid.

Ventilatietips:

  • Laat ventilatieroosters altijd open en houd ze schoon.
  • Zorg dat klepraampjes openstaan als je thuis bent.
  • Voorkom ongezonde lucht door niet binnen te roken en extra te ventileren tijdens koken en douchen.
  • Zorg voor goede afzuiging in de keuken en badkamer.
  • Hang wasgoed buiten op om vochtproblemen te voorkomen.
  • Zorg voor voldoende luchttoevoer in huis door roosters in binnenmuren of deuren te plaatsen.

Al met al is ventilatie in je woning dus enorm belangrijk. Woningen die daarbij gebruik maken van horren houden alle insecten buiten. Dat voorkomt irritatie en is beter voor de natuur. Hoeks geeft je advies over welke hor het meest geschikt is in jouw situatie.