Tips & Tricks | 17 april 2024

Hoe kunnen horren helpen bij het verminderen van hooikoorts klachten?

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie die vooral in het voorjaar optreedt wanneer bloemen en planten bloeien. Het kan erg vervelend zijn, variërend van mild tot ernstig. Stel je voor dat je net je ramen open doet om van het voorjaar te genieten en dan last krijgt van hooikoortssymptomen. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen en bekijken we hoe horren je klachten kunnen verminderen

Wat zijn pollen?

Hooikoorts, ook wel pollinose genoemd, is een allergische reactie op stuifmeel, ook bekend als pollen. Dit stuifmeel zweeft in de lucht en wordt ingeademd. Vooral het stuifmeel van grassen (graspollen) veroorzaakt allergische reacties, maar ook boompollen kunnen klachten veroorzaken. Gras verspreidt zich, net als bloemen en planten, door het wegwaaien van graszaad (graspollen).

Oplossingen bij jouw thuis

Als je van het mooie weer wilt genieten of je huis wilt luchten (wat erg belangrijk is!), word je blootgesteld aan pollen en zaden. Voor mensen met hooikoortsklachten is dat niet ideaal. Gelukkig heeft Unilux een perfecte oplossing bedacht! Ze hebben een hordeur of raamhor ontwikkeld met speciaal pollengaas, ook handig voor horren bij dakramen bijvoorbeeld. Dit speciale gaas kan worden geplaatst in een aantal geselecteerde horren. Het Poll-Tex® gaas van Unilux is het beste pollengaas dat beschikbaar is. Het is niet alleen effectief tegen pollen, maar ook zeer transparant en laat veel lucht door. Het Poll-Tex gaas is uitvoerig getest bij de Universiteitskliniek Charité in Berlijn, Duitsland. Deze gespecialiseerde kliniek in allergiebehandeling is de enige plek in Europa waar 24 uur per dag getest kan worden op het doorlaten van pollen. Pollengaas is een optie bij het samenstellen van je hordeur of raamhor. Je horrenspecialist kan je precies vertellen wat de beste oplossing is voor jouw huis. Hoeks Zonwering is premium dealer van Unilux en kan je helpen deze oplossing te realiseren bij jouw thuis.

Nog wat andere tips voor je hooikoortsklachten

Wat kun je doen tegen hooikoorts? Hier zijn wat tips. Hoewel ze waarschijnlijk maar een beetje helpen, kunnen ze toch nuttig zijn. Naast de meer bekende tips zoals activiteiten in de ochtend doen, grasmaaien vermijden en vaker een (Hoeks-) zonnebril dragen, zijn er nog deze tips:

  • Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je wat vaseline rond je neus smeren. Pollen blijven daar eerder aan kleven en zo voorkom je dat ze in je neus kriebelen.
  • Probeer gebieden met vers gemaaid gras te vermijden. Een dagje naar de zee kan beter zijn als de wind vanuit het land waait in plaats van vanaf zee.
  • Vermijd het drogen van kleding buiten. Pollen kunnen namelijk aan de kleding blijven plakken, wat weer hooikoortsklachten kan veroorzaken als je de kleding draagt.
  • Was je handen en gezicht wat vaker.
  • Verminder hooikoortsklachten door voor het slapengaan je haar te wassen. Zo voorkom je dat pollen op je kussen komen.